SPRING HILL DENTAL PRACTICE

BRIEF

To provide an infill extension to the rear courtyard along with the removal of the existing side garage with a new two storey extension to a grade II listed property with a conservation area.
SPRING HILL DENTAL PRACTICE
PROJECT TYPE - WORK

BRIEF

To provide an infill extension to the rear courtyard along with the removal of the existing side garage with a new two storey extension to a grade II listed property with a conservation area.

DESIGN

The proposed two storey extension to the side incorporates stone and rendered walls and a natural slate pitched roof which ties with the existing roof creating a overall sympathetic appearance. The extension has been stepped back from the original main elevation of the property to emphasise this as well as offering better disabled access and more space in front of the main entrance for users to navigate their way into and out of the building. It’s main front facade is fully glazed to create a lighter connection to the main property as well as maximise the amount of natural daylight into the new entrance and reception area.

Behind the main front pitched roof, a modern profiled GRP flat roof helps to minimise any potential impact to the rear of the property, maximising natural daylight to all existing rear windows.

A contemporary rear single storey infill extension to the rear courtyard accommodates the main waiting area which is large, light and airy through the use of a flat roof, large openings and roof lights. This area links into the existing building through an original opening. It was important not to add or remove any of the original openings or features of the existing listed building.
There were a number of original features in the rear courtyard (the stone staircase that leads up to a rear garden area) that we wanted to celebrate so with the use of carefully placed large openings to create vistas and views from the waiting area were important within the design process.

Drainage on this site was also a major design constraint with the existing site being set below, on two sides, approx 2-3 stories high, by stone retaining walls as well as existing below ground drainage running under the proposed courtyard extension. Careful detailed design and liaisons with specialist tanking consultants and structural engineers led to a solution that allowed for the creation of the extensions without causing any detriment to the existing constraints.

SERVICES UNDERTAKEN

Measured building survey, feasibility sketches, design proposals, planning and listed building applications, liaisons with tanking specialist and structural engineer and incorporation of their designs into ours, building regulations and periodic advice and liaisons with builders and client on site.

SERVICES UNDERTAKEN

Measured building survey, feasibility sketches, design proposals, planning and listed building applications, liaisons with tanking specialist and structural engineer and incorporation of their designs into ours, building regulations and periodic advice and liaisons with builders and client on site.

HERE TO
HELP

LETS MAKE YOUR DREAM A REALITY

Use the form below to get in touch and arrange a no obligation chat.